ÉLETMÓD

A víz lételemünk, elválaszthatatlanok vagyunk tőle, hiszen víz nélkül nincs élet. Az emberi szervezetnek átlagosan 60-65 % -a víz, amely részben a sejten belül, részben a sejten kívül helyezkedik el.

Az életkor előre haladtával a víz aránya csökken. A csecsemő szervezete 80%, a felnőtté már csak 60%, az idős szervezet pedig mindössze 50%-ban tartalmaz vizet. Ennek a csökkent vízmennyiségnek kell ellátnia folyadékkal testünk minden részét.

Éppen ezért a víznek különleges szerepe van az élő szervezetben:

 • biztosítja a vérkeringést, a vér ozmózisos nyomását;

 • a szükséges tápanyagok oldását, felszívódását, szállítását;

 • befolyása van a vér sav-bázis egyensúlyára;

 • hő szabályozó szerepével biztosítja a közel állandó belső hőmérsékletét;


Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal* tudományos válasza arra a kérdésre, hogy mennyi vízre van szüksége az emberi szervezetnek
Az európai szakértők ajánlása szerint a kamaszok (a 14 évesnél idősebbek), a felnőttek és az idősek fogyasszanak legalább 2,5 liter (férfiak) illetve 2 liter (nők) vizet naponta, átlagos hőmérséklet és átlagos fizikai aktivitás mellett.

Ez a vízmennyiség különböző élelmiszerekből és italokból származhat.

Mivel az élelmiszerek víztartalma a vízbevitelnek átlagosan a 20 %-át jelenti, ezért a kamaszoknak, a felnőtteknek és az időseknek férfiak esetében 2 liter, nők esetében 1,6 liter vizet kell fogyasztaniuk naponta italokból, beleértve a csapvizet és a palackozott vizet.

Az Európai Bizottságtól érkezett kérés alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) összehívott egy huszonegy táplálkozási és egészségügyi szakértőből álló bizottságot, hogy tudományos véleményt fogalmazzanak meg a víz dietetikai referencia-értékeiről.

A 138 cikken alapuló tudományos összegzést 2010. március 26-án hozta nyilvánosságra az EFSA Diétás Termékek, Táplálkozás és Allergia Bizottsága. Lásd: EFSA Journal 2010; 8(3):1459 (48 pages).

Az EFSA eredményeit az alábbiak szerint lehet összegezni:
 • A víz létfontosságú szerepet játszik az élet és az egészség szempontjából

 • A víz kulcsfontosságú a testünk helyes működésében

 • A vízfogyasztásnak ellensúlyoznia kell a vízveszteséget


A megfelelő vízfogyasztás függ az alábbiaktól:
 • Egyének illetve korcsoportok

 • Környezeti tényezők (mint hőmérséklet és páratartalom)

 • Energiafelhasználás (1 ml/kcal)


A különböző népességcsoportok esetében megfelelő vízbeviteli értékeket az alábbi táblázat mutatja. Az értékek, amelyeket a Bizottság megállapított, magukban foglalják:
 • az italokból származó vizet, beleértve a csapvizet és a palackozott vizet

 • az élelmiszerek nedvességtartalmából származó vizet


Ezek az értékek átlagos környezeti hőmérséklet és átlagos fizikai aktivitási szint mellett érvényesek. Extrém hőmérsékleti körülmények illetve extrém fizikai erőfeszítés esetén a vízveszteség akár 8 liter is lehet naponta, ezt figyelembe véve kell a vizet visszapótolni.


forrás: www.asvanyvizek.hu

 • Aquarius

  Aquarius, ahogy a pillangó is, teljes átalakulással fejlődik ki. A természet jótékony erejét fejezi ki a lepkeszárny, ami más kultúrákban még a halhatatlansággal és lélekkel is összefüggésben áll. Mi más szimbólumot választhattunk volna természetes ásványvizünk szimbólumaként?

 • Veritas

  A Veritas minden cseppjével támogat abban, hogy egészségesebb életet élj. Mert az egészséget feladni nem szokás.

 • Életmód

  A víz lételemünk, elválaszthatatlanok vagyunk tőle, hiszen víz nélkül nincs élet. Az emberi szervezetnek átlagosan 60-65 % -a víz, amely részben a sejten belül, részben a sejten kívül helyezkedik el

 • Cégtörténet

  Az Aquarius-Aqua kft. 1991-ben alakult, családi vállalkozásként kezdte meg tevékenységét. A cég az elmúlt két évtizedben óriási fejlődésen ment keresztül, mára az ásványvízgyártás területének egyik legmeghatározóbb piacvezetőjévé vált.

 • CSR

  Az Aquarius-Aqua Kft. kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelmi és társadalmi felelősségére. A CSR program mára küldetésünk szerves részévé vált. Segítettünk az árvízkárosultaknak, továbbá feladatunknak érezzük óvodák, iskolák, korházak és sportegyesületek fenntartásának támogatását és rendezvényeik szponzorálását is

 • Szolgáltatások

  Az Aquarius-Aqua Kft. egy gyártó és palackozó cég, de magán a gyártáson kívül rendkívül széles a szolgáltatási vertikuma. A munka minden fázisában, az előkészítéstől a logisztikáig segítséget nyújtunk megrendelőink számára, legyen szó saját márkás vagy brand termékről is

Aquarius-Aqua Kft. 2700 Cegléd, Kút u. 14.